Trampoty s JUnit 5

Poslední dobou jsem nepsal moc unit testy… v Javě. Jednak jsem posledního půl roku hodně prototypoval — a tam moc testů nenapíšete — a když už jsem testy psal, tak to bylo převážně ve Scale, nebo v Clojure.

Teď ale naše firma projevila sklony k evoluci, se snahou trochu více zautomatizovat vytváření prostředí a zakládání projektů. Sice to jde mimo mě, ale když jsem byl požádán, ať napíšu testovací projekty v Javě pro Gradle a Maven, chopil jsem se příležitosti a ponořil se do (povrchního) studia JUnit 5.

Vyznání

Obecně musím říct, že pro JUnit mám slabost — začal jsem ho používat na začátku své Java kariéry ve verzi 4.2 (pro pamětníky únor 2007) a tak vlastně celý můj Java-produktivní věk jsem strávil se čtyřkovou verzí. Naučilo mě to hodně — za to, že jsem dnes takový skvělý programátor (ha, ha, ha) vděčím tomu, že mě unit testy naučily psát dobrý design.

Samozřejmě jsem si k tomu občas něco přibral. Už v roce 2008 jsem si mistrně osvojil (tehdy progresivní) jMock 2 a naplno se oddával neřesti BDD. Taktéž TestNG jsem si na pár projektech zkusil. Ale gravitační síla tradičního JUnit a TDD mě vždy přivedla zpátky.

A teď zažívám něco jako déjà vu. Je to podobný, jako když přišla Java 5 — skoro všechny nástroje s tím mají menší nebo větší problém. Java komunita to ještě moc neadaptovala. Když narazíte na problém, StackOverflow často nepomůže. Atd.

Pár aktuálních problémů JUnit 5 se mi podařilo vyřešit ke své spokojenosti. Tady je máte na stříbrném podnose.

Zadání

Zadání, které jsem dostal, bylo triviální — napsat miniaturní Java projekt, buildovatelný Gradlem a Mavenem, který bude mít unit testy. Projekt se bude buildovat na Jenkinsu, potřebuje změřit pokrytí testy pomocí JaCoCo a projít statickou analýzou kódu na SonarQube.

Jak říkám, bylo by to triviální, kdybych si pro testy nevybral JUnit 5.

Gradle

Odpírači pokroku a milovníci XML se mnou nebudou souhlasit, ale já považuju Gradle za základ moderní automatizace na JVM. Včetně (a primárně) buildů. Jak tedy zkrotit Gradle, aby se kamarádil s JUnit 5?

Zatím jsem se v tom nějak moc nevrtal, pač nemám ambice se stát JUnit 5 guru, jen potřebuju běžící testy. Ale je dobré vědět, že:

JUnit 5 = JUnit Platform + JUnit Jupiter + JUnit Vintage (JUnit 5 User Guide)

JUnit Vintage je pro JUnit 4, což nás dnes nezajímá. Zbývá tedy JUnit Platform pro spouštění unit testů a JUnit Jupiter pro samotné psaní testů.

Protože JUnit 5 změnilo pravidla hry, nestačí do Gradlu jenom přidat závislosti — současný Gradle novým unit testům nerozumí a zůstaly by nepovšimnuty. Naštěstí je k dispozici je nový plugin, který přidá do build life-cyclu nový task junitPlatformTest a který umí testy spustit.

Bohužel, plugin ještě pořád není dostupný na Gradle Plugins Portal, ale jen v Maven Central. Tím pádem se zatím nedá použít Plugins DSL :-(

V následujícím minimalistickém Gradle skriptu si povšimněte různých konfigurací pro jednotlivé závislosti:

  • testCompile pro api
  • testRuntime pro engine.

Závislost apigurdian-api je optional a je tam jenom proto, aby se ve výstupu nevypisovalo varování:

warning: unknown enum constant Status.STABLE
    reason: class file for org.apiguardian.api.API$Status not found

Task juPlTe je “zahákovaný” na standardní test task, který se dá použít také.

Spuštění JUnit 5 testů Gradlem

Spuštění JUnit 5 testů Gradlem

Jedna z killer feature Gradlu je incremental build — pokud nešáhnete na produkční kód, nebo na testy, Gradle testy nespouští. Je prostě chytrej ;-)

Gradle incremental build přeskočí testy, pokukd se kód nezměnil

Gradle incremental build přeskočí testy, pokukd se kód nezměnil

Maven

Tradicionalisti milují Maven a protože jsem shovívavý lidumil, podělím se i o toto nastavení. Pro Maven platí totéž, co pro Gradle:

  • nový plugin (přesněji Surfire provider)
  • závislost na api a engine v různém scopu

Velký rozdíl mezi Mavenem a Gradlem je, že Maven incremental build (moc dobře) neumí — tupě spouští testy, kdykoliv mu řeknete.

Spuštění JUnit 5 testů Mavenem

Spuštění JUnit 5 testů Mavenem

JaCoCo pokrytí testy

Zbuildovat a spustit JUnit 5 testy byla ta jednodušší část. S čím jsem se trochu potrápil a chvilku jsem to ladil, bylo pokrytí testy. Vybral jsem JaCoCo, protože mi vždycky přišlo progresivnější, než Cobertura (jen takový pocit, či preference).

Dále budu uvádět jen nastavení pro Gradle, protože Maven je hrozně ukecaný. Pokud vás ale Maven (ještě pořád) zajímá, podívejte se do pom.xml v projektové repository.

Zkrácená JaCoCo konfigurace vypadá takto:

V předešlém výpisu jsou podstatné tři věci: (1) generování JaCoCo destination file je svázáno s taskem junitPlatformTest. (2) Definujeme název destination file. Název může být libovolný, ale aby fungovalo generování JaCoCo reportů, je potřeba, aby se soubor jmenoval test.exec. A za (3), pokud chceme některé soubory z reportu exkludovat, dá se to udělat trochu obskurně přes life-cycle metodu afterEvaluate. (Tohle by chtělo ještě doladit.)

JaCoCo pokrytí testy

JaCoCo pokrytí testy

SonarQube statická analýza

Sonar vlastně s JUnit nesouvisí. Pokrytí testy už máme přece vyřešeno. No, uvádím to proto, že opět je potřeba jít tomu štěstíčku trochu naproti.

Zkrácená verze Sonar konfigurace je následující (Maven opět hledejte v repo):

Tady jsou důležité dvě věci: (1) říct Sonaru, kde má hledat coverage report (klíč sonar.jacoco.reportPath) a za (2) naznačit, co má Sonar z coverage ignorovat (sonar.coverage.exclusions) — bohužel, _JaCoCo _exkluduje jenom z reportu, v destination file je všechno a tak to Sonaru musíte říct ještě jednou.

SonarQube statická analýza

SonarQube statická analýza

Má smysl migrovat?

Jak je vidět, popsal jsem spoustu papíru, není to úplně easy peasy. A tak se nabízí hamletovská otázka: má smysl upgradovat z JUnit 4 na verzi 5?

Výše už jsem zmínil velmi přesnou analogii s Javou 5. Tehdy šlo hlavně o anotace a generické kolekce. Můj povrchní dojem je, že u JUnit 5 může být tahákem Java 8 (na nižších verzích Javy to neběží), takže primárně lambdy a streamy.

Pokud máte stávající code base slušně pokrytou pomocí JUnit 4, tak se migrace nevyplatí. Protože ale JUnit 5 umí (pomocí JUnitPlatform runneru) spouštět obě verze simultánně, je možné na verzi 5 přecházet inkremenálně.

Projekt repository

Na Bitbucket jsem nahrál repozitory jednoduchého projektu, kde si můžete v Gradlu a v Mavenu spustit JUnit 5 testy, vygenerovat JaCoCo report a publikovat výsledek do SonarQube.