Jak dělám Java pohovor IV: Java workshop

Zcela bezkonkurenčně nejčtenějším zápisem na mém blogu je opus magnum Jak dělám Java pohovor. Jeho čtenost je řádově vyšší, než u zbytku veškerých textů. Ten článek už je skoro pět let starý a neodpovídá (mojí) realitě.

Věci, které za to stojí, se snažím vylepšovat, takže je v důsledku dělám jinak. A pokud máte to štěstí, že si můžete vybírat lidi k sobě do týmu, tak by vám na tom mělo záležet. Hodně. A tak si ty poslední tři, čtyři roky říkám, že bych měl svůj zápis zaktualizovat. Jak tedy dělám pohovor dnes?

Agenda Java interview

Agenda pohovoru zůstala hodně podobná:

  1. Představím se já.
  2. Prostor pro otázky kandidáta a/nebo představení společnosti, business domény, našeho oddělení a projektů.
  3. Diskuze nad kandidátovým projektem.
  4. Review kandidátova kódu.
  5. Java workshop

Drobnou změnou je bod číslo 3, diskuze nad kandidátovým projektem. Velkou a stěžejní změnou je pak titulní Java workshop.

Diskuze nad kandidátovým projektem

Dříve jsem v tomto bodě probíral kandidátovo CV, ale postupně se to vyvinulo v diskuzi nad konkrétní zkušeností. Přijde mi to zajímavější a přínosnější, než diskuze nad “suchou historií”.

(Mimochodem, kandidáti mají neuvěřitelně zažitou historizaci svojí praxe. I když jim opakovaně explicitně zdůrazníte, že nechcete slyšet chronologicky odříkanou pracovní zkušenost, většinou vás naprosto ignorují a spustí naučený kolovrátek. Hanba vám HR a head-hunteři!)

V dnešní době se tedy ptám na projektovou zkušenost ve stylu:

“Mohl byste mi popsat Váš poslední, nebo poslední úspěšný projekt? Zajímají mě hlavně technické aspekty — mohl byste mi popsat a ideálně namalovat architekturu, či design vašeho vybraného projektu? Dále by mě zajímalo, jak byl projekt řízen, jaké role se na něm podílely a jaká byla Vaše role? Co třeba nějaké disciplíny SW inženýrství? Release management? Source code management? Issue tracking?"

Většinou se mi podaří kandidáta (přátelsky) přimět k namalování nějakého schématu na whiteboard. To má dva aspekty. Jednak se nad vizualizovanou architekturou/designem dobře diskutuje. A jednak poznáte, jak je na tom kandidát ohledně schopnosti vysvětlit technické věci, znalost modelování, uvědomění si “big picture”, kontextu daného projektu a spoustu dalších věcí.

Ilustrační příklad whiteborard architektury

Ilustrační příklad whiteborard architektury

Java workshop

Když jsem pozměněnou podobu interview vymýšlel, chtěl jsem něco, co bude co nejblíž způsobu, jakým bych chtěl, abysme v týmu pracovali. Tedy: komunikovali spolu a uměli diskutovat nad kódem a designem. A samozřejmě… psali kód, ideálně s unit testy.

Začínám tím, že si s kandidátem sedneme vedle sebe a předložím mu — podle vybraného příkladu — následující obrázek (pro nadcházející odstavce, považujme za dané zadání návrhový vzor Observer):

Class diagram návrhového vzoru Observer

Class diagram návrhového vzoru Observer

Zeptám se kandidáta, jestli zná UML a daný návrhový vzor. Pokud ano, tak ať jedno, druhé, či oboje vysvětlí. Pokud ne, řeknu nevadí a obojí vysvětlím já. Tahle část trvá krátce, většinou tak do pěti minut a jejím hlavním smyslem je porozumět zadání. A teď přijde to hlavní.

Otevřu notebook a… ukážu kandidátovi “skeleton” projektu natažený v IDE. Vypadá to nějak takhle:

Skeleton Java projektu v IDE

Skeleton Java projektu v IDE

Jak je vidět na obrázku, i na UML diagramu výše, v projektu jsou dvě rozhraní a dvě implementační třídy. Ty konkrétní třídy “implementují” metody z interfaců, ale jsou prázdné. Čili, jde to zkompilovat, ale nic to nedělá.

Rozhraní a jeho prázdná implementace

Rozhraní a jeho prázdná implementace

Malá vsuvka, pokud vás to napadlo — v tom IDE to mám připravený v Eclipse a v IntelliJ IDEA. Dřív jsem to měl připravený i pro NetBeans, ale pak jsem to přestal udržovat — za ty čtyři roky mi na pohovor nepřišel nikdo, kdo by chtěl v NetBeansech dělat.

Zpátky k projektu. Kromě produkčního kódu jsou tam připravený — opět prázdný — třídy pro testy. Pokud by vás zajímalo, jak přesně ten startovní projekt v IDE vypadá, podívejte se na můj repositář na Bitbucketu: https://bitbucket.org/sw-samuraj/hiring/overview

Vysvětlím kandidátovi strukturu projektu a řeknu něco jako:

“Takže, tady máme prázdný projekt (pro návrhový vzor Observer) a zkusíme si ho naimplementovat. Pokud znáte, nebo jste dělal nějakou reálnou implementaci tohoto vzoru, můžete zkusit udělat ji. Anebo můžeme zkusit naimplementovat ten vzor jako takový, dejme tomu ukázkový příklad.

Záleží jen na Vás s čím začnete, jestli s implementací, nebo s testy a já jsem tady proto, abych Vám pomohl v případě problému. A v průběhu toho, jak budete psát, se Vás budu ptát na některé aspekty Vašeho kódu.

V projektu můžete cokoliv změnit, je zde jen jedno pravidlo — nesmíte nijak upravovat interfacy."

A je to. Kandidát začne psát, já se dívám, občas se na něco zeptám. Když se nám to zadrhne, jemně kandidáta navnadím, nebo popostrčím. Občas něco do kódu napíšu i já sám.

Každý kandidát je naprosto jiný. Někdo to celé vystřihne za půl hodiny i s pěknými unit testy. Někdo za stejnou dobu stačí vyrobit jednu metodu, která přidává prvky do kolekce. V průměru strávím touhle částí zhruba 40-50 minut.

A je to. Interview krátce zakončím a rozejdeme se.

Jak workshop vyhodnotit?

V momentě, kdy workshop skončí, už mám většinou jasno, jestli chci mít kandidáta v týmu, nebo ne. Někdy jsem na pochybách a je lepší se na to vyspat, nebo prodiskutovat s někým nezúčastněným.

Jinak vás asi zklamu — neprozradím vám žádné tajemství, jak z té cca hodiny programování udělat výsledek. Pro mne to byla dlouhá cesta, během které jsem mířil k jakémusi ideálu. Proto nepotřebuju nějaký checklist, abych věděl, jestli tam — s kandidátem — jsme, nebo ne.

Pokud vám minulý odstavec nedává smysl, nebo mu nerozumíte a přesto byste chtěli vědět, jak worshop vyhodnotit, zkuste se inspirovat těmihle aspekty:

  • Jak kandidát komunikuje? Během vysvětlování zadání a během programování.
  • Jak efektivně pracuje v IDE? (Na oblíbené IDE se ptám ještě před pohovorem, takže by to neměl být stresující faktor, že programuju v něčem nezvyklém.)
  • Jak hezky/čitelně/čistě/efektivně píše kód?
  • Jak designuje/strukturuje metody, třídy, testy?
  • Jak píše testy? Jestli vůbec. A kdy? Předtím, potom, zároveň?
  • Zajímají vás nějaké seniornější aspekty? Klidně se můžete ponořit do věcí, jako je specifická implementace některého Java API, nebo třeba do Reflection API (fakt, vyplyne to úplně přirozeně).
  • Chcete si ověřit znalost konkrétní verze Javy? 6, 7, 8? Žádný problém, jde to.
  • Jak kandidát komunikačně a znalostně reagoval na navržené alternativy?

Určitě vás napadne něco dalšího.

Co už nedělám

S odkazem na původní článek, bych vypíchnul věci, od kterých jsem upustil. V první řadě, už se nevrtám v CV. Ani před pohovorem, ani během. Životopis si většinou jen rychle proběhnu před phone screenem, jestli mě tam něco nezaujme — třeba jestli má kandidát zkušenost s (business) analýzou, architekturou, team leadingem apod. Prostě nějaký přesah za vývojařinu.

A potom, už nedávám hlavolam. I když tahle část bývala celkem zábavná, tak jsem ji odstranil — když jsem před těmi čtyřmi lety nově definoval, jak bych chtěl pohovor pojmout, zaměřil jsem se na to, aby to bylo co nejbližší denní realitě. A tam prostě vývojáři mechanické hlavolamy neřeší. (Čest výjimkám.)

Jak dál?

Pohovor tímto způsobem dělám poslední čtyři roky a musím přiznat, že po té době je to pro mne už příliš velká rutina. Chce to změnu. Zatím čekám na inspiraci. Je možné, že tenhle článek čtete v přelomovém období — takže jestli se někdy potkáme spolu na pohovoru, dost možná, že bude vypadat jinak.

No dobře, Java. Ale co .Net?

Z minulých dvou let mám zajímavou zkušenost. Poprvé v životě mě potkalo štěstí, že jsem se stal mentorem. Jako tím opravdovým, kdy se vztah mentor-mentee “samovolně”, organicky vytvoří. Pikantní na tom je, že můj mentee není Javista… je to .Neťák!

No. Kromě jiného jsme spolu řešili také .Net pohovory. Z dnešního pohledu to vlastně nebylo nic těžkého — vzali jsme můj Java pohovor, vytvořili .Net workshop a bylo to.

Podstatné je, že to výborně fungovalo a dnes tak máme úspěšný nový .Net tým. Zkušenosti zkrátka občas přijdou ze strany, odkub byste to nečekali.

Předešlé díly

Související články