UML certifikace, OCUP Intermediate

Právě jsem se čerstvě UML certifikoval, ještě mám vedle sebe “kouřící” report. Celá certifikace se jmenuje OMG-Certified UML Professional Intermediate Exam :-) zkráceně OCUP Intermediate. Nebylo to úplně jednoduché, nicméně jsem prošel se skóre 45/70 (passing score je 31/70).

Jako přípravu jsem primárně použil prep-kit UM0-200 od uCertify. Buď už mám těch certifikací moc a jsem zmlsaný, nebo zrovna tohle nebyl úplně povedený kit, každopádně ho nedoporučuju použít jako jediný zdroj na zkoušku. Nicméně i když jsem s jeho kvalitou nebyl úplně spokojený, i tak mi dost pomohl.

Naopak bych vřele doporučil knížku UML Certification Guide: Fundamental & Intermediate Exams. Bohužel jsem jí nevěnoval dostatek času - určitě bych pak měl lepší skóre. Jenom je škoda, že knížka už neobsahuje poslední, závěrečnou certifikaci (OCUP Advanced). Tu bych si chtěl časem také udělat a zatím nevím, jaké materiály pro to zvolit.

Kvůli certifikaci jsem si pořídil ještě jednu knížku (už jsem o ní psal): UML Distilled od Martina Fowlera. Jednak jsem si chtěl trochu šířeji oživit UML samotné a jednak jsem ji použil jako sekundární zdoj. Řekl bych, že se celkem hezky doplňovala s prep-kitem od uCertify.

Závěrem. Myslím, že zdroje jsem si zvolil správně, jenom jsem měl být trochu důslednější (= méně líný) při čtení UML Certification Guide.